Viering 50 jaar Leidse homobeweging in stadhuis

Leestijd: 2 minuten

Op 8 februari vond in de Burgerzaal van het Leidse Stadhuis de aftrap plaats van de viering van 50 jaar Leidse homobeweging. In 1968 werd de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit (LSWH) opgericht. Dit was het begin van de Leidse homobeweging en een halve eeuw LHBTI-emancipatiestrijd.

Een veelzijdig programma werd bezocht door ruim 150 bezoekers. Wethouder Roos van Gelderen van emancipatie opende samen LSWH-oprichter Paul de Leeuw en COC Leiden-voorzitter Jan Thijs Leeuwrik Nieborg het jubileumjaar en de avond.

Noodzaak LHBTI-emancipatie

50 jaar Leidse homobewegingviering stadhuis

Daarna sprak Ivo van Spronsen over 50 jaar Leidse homobeweging, de voortdurende noodzaak van LHBTI-emancipatie en de uitdagingen voor de komende 50 jaar.

In zijn toespraak sprak hij aan de toenemende intolerantie in Nederland:

“Hoe feestelijk vandaag ook is, we moeten als LHBTI-gemeenschap waakzaam blijven. Veel vormen van onverdraagzaamheid steken in dit land de kop weer op.

Homofobie, transfobie, seksisme en racisme zijn verschillende uiting van dezelfde kwaal: de weigering te accepteren dat iedereen voor de wet gelijk is, recht heeft op een eigen identiteit en eigen leven. Het was de Leidse liberaal Thorbecke die het in 1848 voor het eerst in onze Grondwet opschreef.

Nederlandse, vrijzinnige waarden staan onder druk van binnen- en buitenaf. Of het nu mannen zijn, met een dik boek in de hand, die zeggen dat we zullen branden in de hel of mannen op tv die ons te kakken zetten bij wijze van volksvermaak.

Laten we hier afspreken dat we als LHBTI-beweging ons niet bang laten maken en altijd zullen opstaan tegen de bullebakken en extremisten die proberen ons terug de kast in te jagen!”

Henk van Puttenprijs

Voor de 3e keer reikte COC Leiden de Henk van Putten-emancipatieprijs uit. De Henk van Putten-emancipatieprijs 2018 ging naar LSWH-oprichters Paul de Leeuw en Jos Westerdijk voor hun baanbrekend werk voor de LHBTI-emancipatie in Leiden.

De Henk van Putten-aanmoedigingsprijs 2018 ging naar Gijsbert Schrijvers, raadslid van Hart voor Katwijk voor het aanzwengelen van de discussie over LHBTI-zijn in Katwijk door het hijsen van de regenboogvlag op het Raadhuis van Katwijk. Dat is nog niet gelukt maar sinds 2 jaar wappert hij wel tegenover het raadhuis.

De Henk van Putten-vrijwilligersprijs 2018 ging naar het Horecateam van COC Leiden. Voor de barmensen en DJs van zowel de gemengde avonden als de Sunday Times (vrouwencafé) en 40-pluscafé.

Vox Rosa, Homonologen en borrel

Verder zong het homo-mannenkoor Vox Rosa en werd een fragment de theatervoorstelling ‘Homonologen’ gespeeld over jong zijn en LHBTI.

Na afloop werd het glas geheven met roze champagne en werd door de gemeente Leiden een borrel aangeboden.

Dit verslag van mijn hand verscheen eerder op de site van COC Leiden.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: