Vechten tegen windmolens

Leestijd: 3 minuten

Actie voeren tegen IS? Laat dan je auto staan en neem de fiets. Protesteren tegen Poetin? Investeer in zonnepanelen of koop aandelen in windenergie. Het afpakken van paspoorten van IS-strijders en het eten van extra appelen en peren – hoe gezond ook – is niet meer dan symptoombestrijding. Zonder een stevige ambitie voor duurzame energie wordt ons veiligheidsbeleid ernstig gehinderd.

Oliegeld is ook terreurgeld

Met onze afhankelijkheid van olie en gas financieren we ondemocratische, fundamentalistische en onverdraagzame bewegingen en regimes. Saudi Arabië en verschillende Golfstaten kopen met dat geld steun bij moslims in de hele wereld en verspreiden een reactionaire variant van de islam met nieuwe moskeeën en gratis imam. In landen waar de Islam altijd gematigd was, verspreidt dit wahhabisme zich langzaam maar gestaag. Gematigde moslims verliezen invloed en fanatici nemen de macht over.

Terreurgroepen zoals IS en al-Qaeda bestaan, geloof het of niet, meestal niet uit gematigden. IS werd, in het begin en mogelijk nog steeds, gefinancierd met behulp van rijke sponsors uit Saudi Arabië en Golfstaten zoals Koeweit en Qatar. IS dat begon als het kleinere broertje van al-Qaeda is nu zo gevaarlijk dat het halve Midden Oosten in brand staat.

Al-Qaeda was in eerste aanleg toch een Saudische aangelegenheid. Het stond onder leiding van de Saudi Bin Laden en vijftien van de negentien kapers op 11 september waren Saudi’s. Sindsdien bevecht het Westen al-Qaeda en aanverwante clubs in Afghanistan, Jemen en delen van Afrika. Wanneer ze verslagen worden op één plek duiken ze op een andere plek op. Het probleem blijft bestaan zolang de financiers van al deze clubs in staat blijven geld uit te delen.

Rechts beleid houdt ons afhankelijk

Onze weigering de afgelopen jaren serieus en spoedig over te schakelen op zelf geproduceerde duurzame energie maakt ons medeschuldig. Willen we echt verschil maken dan zullen we de geldbronnen moeten laten opdrogen. Hier in Nederland en ook in Europa. Strategisch veiligheidsbeleid brengt je nergens zonder de noodzakelijke energie-onafhankelijkheid.

Rechts beleid van de afgelopen jaren heeft in Nederland ingezet op meer olie, gas en kolen en mondjesmaat op wind- en zonne-energie. VVD, PVV, CDA en D66 hadden weinig ambitie op gebied van duurzame energie. Zelfs het huidige kabinet van VVD en PvdA wil in 2020 dat slechts 14% duurzaam is. Van PvdA-leider Samsom zou je toch meer ambitie verwachten. Dat betekent dat we over zes jaar nog steeds voor 86% afhankelijk zijn van olie en gas, vaak uit het Midden Oosten of Rusland.

De PVV wil natuurlijk nog steeds niets weten van duurzame energie. Dat is toch allemaal maar klimaat-onzin. Voor de PVV is het natuurlijk ook beter als allerlei abjecte moslimregimes in tact blijven. Het electorale succes van de partij is ervan afhankelijk.

De crisis in het Midden Oosten heeft nu ook de rechtse partijen in dit land eindelijk wakker gemaakt. Strategisch energiebeleid stond nog niet op de agenda of het CDA startte de discussie over kernenergie maar weer eens op.

Kernenergie, denk aan Fukushima, is een ramp. Een ongeluk maakt gebieden voor honderden jaren onbewoonbaar. Mensen krijgen, vaak generaties lang, allerlei dodelijke ziektes en afwijkingen. Voedsel wordt oneetbaar. Straling waait en drijft mee, ver van de plek van het ongeluk en zorgt ook daar voor problemen.

Duurzaam vooruit is veiligheid voor iedereen

Wanneer alle kabinetten na de aanslagen van 2001 energie-onafhankelijkheid echt tot ambitie hadden gemaakt, dan hadden we nu niet dertien jaar verspeeld. Nederland bungelt in de EU met duurzame energie ergens onderaan. Scandinavië en Duitsland tonen aan dat het goed mogelijk is.

Er is wel een serieuze omschakeling nodig. Meer wind- en zonne-energie, meer energiebesparing, slimmer omgaan met verkeer en vervoer (meer OV, fiets en minder auto) en investeren in nieuwe duurzame technologie. Dat is goed voor onze economie én voor onze veiligheid.

We moeten daarom stoppen met vechten tegen windmolens en ons realiseren dat deze al sinds de Gouden Eeuw onze kracht zijn. Geen Don Quixote, maar Leeghwater: het is immers pompen of verzuipen.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: