Prachtig gerenoveerde huizen in Tuinstadwijk

Leestijd: 2 minuten

Goede en betaalbare woningen in Leiden zijn dringend nodig. Deze blog van 17 november 2013 heb ik daarom voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 opnieuw geplaatst.  Dit project is in mijn ogen een voorbeeld van hoe lokale politiek in samenwerking met bewoners en corporaties kunnen komen tot goede oplossingen met behoud van cultureel erfgoed. De Kooi is hopelijk het volgende voorbeeld.

Soms zie je ineens dingen vanuit de trein die je nog nooit eerder waren opgevallen. Ik had het laatst toen ik van Leiden Centraal naar Lammenschans reed. Ineens zag ik de waanzinnig mooi gerenoveerde huizen aan de Kastanjekade.

Ik heb goede herinneringen, als duo-raadslid, aan mijn bezoeken aan de bewonersbijeenkomsten in de wijk. Woningcorporatie De Sleutels kwam toen voor het eerst met hun plannen. De Sleutels wilde een veel groter deel van de wijk slopen dan nu uiteindelijk gaat gebeuren. Gelukkig kon ik als de wonen-woordvoerder van de GroenLinks-fractie optrekken met de SP, D66 en PvdA om de plannen te verbeteren: meer aandacht voor de wensen van de bewoners en vooral minder sloop.

Nu zo’n vijf jaar later is de renovatie van een groot deel van de wijk in volle gang. Ik ben er even doorheen gefietst om de opgeknapte wijk te bewonderen. Als je tijd hebt, moet je dat zeker ook eens doen. Zeker met de laaghangende herfstzon is de wijk een pareltje.

Een kleiner deel, rond de Seringenstraat, wordt helaas wel gesloopt. De kosten van renovatie zouden hier te hoog zijn. Sloop/nieuwbouw zou voordeliger zijn voor woningcorporatie en bewoners. Wat opvalt is dat vooral de kleinere woningen verdwijnen: de boven- en benedenwoningen worden gesloopt. Dat terwijl er in Leiden toch veel starters en alleenstaanden zijn die behoefte hebben aan een niet al te grote en dure woning.

Het is voor (duo-)raadsleden lastig na te gaan of de kosten-baten-analyse van de woningcorporatie klopt. Je krijgt daar gewoon niet genoeg inzicht in. Sinds de dualisering stuurt de gemeenteraad op hoofdlijnen. Toch is het soms nodig om flink in detail te treden om weloverwogen kaders te kunnen stellen. Wanneer de raad bijvoorbeeld wil dat renovatie voorrang krijgt boven sloop en nieuwbouw, dan is inzicht in de mogelijkheden noodzakelijk. Ik vond toen dat dit te vaak (ook bij de Kooi bijv.) ontbrak. Lastig voor raadsleden, buitengewoon vervelend voor de bewoners van wie de huizen misschien wel tegen de vlakte gaan.

Helaas heb ik de uiteindelijke plannen niet meer meegekregen omdat ik bij het tot stand komen van de definitieve plannen al geen duo-raadslid meer was. Ik hoop dat er een goed sociaal plan is gekomen, de renovatie duurzaam is en dat de plannen voor sloop en nieuwbouw zoveel mogelijk tegemoet komen aan de wensen van de bewoners.

De Tuinstadwijk, gebouwd in de jaren ’20 en ’30, laat zien dat renovatie heel goed mogelijk is en dat het vaak te verkiezen valt boven sloop en nieuwbouw. Een duurzame stad maakt goed gebruik van zijn bestaande bouw en sloopt alleen als het echt noodzakelijk is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: