Raad & straat 3: van de straat

Leestijd: 3 minuten

Ook na een week voelt het nog steeds onwerkelijk: de hele dag thuis en van de straat. Ook voor het raadswerk heeft het coronavirus gevolgen. Alles ligt behoorlijk stil. Commissievergaderingen en de gemeenteraad tot begin april gaan niet door. Terwijl ook in tijden van crisis de democratie moet blijven werken. Hoe lossen we dat probleem op?

Bijzondere raad

Op 12 maart vond er nog wel een raadsvergadering plaats. Maar liefst 9 raadsleden ontbraken. Dit omdat ze tot een kwetsbare doelgroep horen of omdat ze verschijnselen van verkoudheid hadden. Gelukkig waren er genoeg leden om de raad door te laten gaan.

Tijdens de raad gaf onze burgemeester, als voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden, uitleg over de laatste stand van zaken. Toen ging het nog om activiteiten met meer dan 100 mensen. Ondertussen weten we dat iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven.

Digitaal vergaderen

Toch wil je als raadsleden betrokken blijven bij de besluitvorming in de stad. Juist nu! Ook al is samenkomen om te vergaderen niet goed mogelijk. Als fractie vergaderen we daarom zo vaak als nodig is. Dat doen we wel digitaal.

Deze 3 weken vergadert de raad noodgedwongen getrapt. De fracties bespreken welke punten zij willen meegeven aan het stadsbestuur.

Ook de fractievoorzitters vergaderen wekelijks met elkaar. Allemaal digitaal. De komende 2 weken kijken zij op welke manier we vanaf begin april weer kunnen vergaderen in commissie en raad.

Democratisch bestuur

Als raadslid wil je op de hoogte blijven van hoe Leiden in tijden van crisis functioneert. Niet vanwege de controle van de macht – zo’n debat komt na de crisis wel – maar juist om vragen te stellen en mee te denken over alle zaken die spelen. Deze onwerkelijke situatie voelt als de wereld op zijn kop.

We houden natuurlijk grote interesse in en zorg voor onze stad en haar bewoners. Wanneer we aandacht vragen voor zaken in de stad die mogelijk in de knel komen, dan stellen we vragen zonder deze politiek uit te willen buiten. Hierbij proberen we de burgemeester niet voor zijn voeten te lopen.

Zorgen voor de stad

De noodzakelijke maatregelen om het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan ontwrichten in grote mate het maatschappelijk verkeer. Mensen moeten zoveel mogelijk binnenblijven. Horeca, musea en veel winkels zijn gesloten. De zaterdagmarkt ging omwille van de veiligheid niet door.

Voor de kwetsbaren in de samenleving is zo’n crisis nog zwaarder. Voor mensen met weinig geld, dak- en thuislozen, vluchtelingen, ouderen en zieken is de situatie soms levensbedreigend. Alle acties om de Leidse ondernemers in bijvoorbeeld de horeca en de voedselbank te helpen geven ons allemaal moed.

Mijn oproep is dan ook: help waar je kunt en vraag als je hulp nodig hebt. Bij familieleden, buren en kennissen of bij ons als raadsleden. Wij kunnen kijken of de gemeente iets kan betekenen en anders proberen we te zoeken naar een andere oplossing. Leiden, stad van werk met hart en hand. Samen komen we deze crisis wel door.

Thuis zitten en niet de straat op

Zelf zit ik voornamelijk binnen. Als het moet, doe ik boodschappen en maak ik een wandeling door straten waar weinig mensen lopen. Die zijn in Leiden gelukkig nog wel te vinden. Wanneer ik iemand tegenkom dan hou ik genoeg afstand. En nu ik een beetje hoest, blijf ik zeker thuis.

Binnen zitten is soms best vervelend. Maar het geeft ook tijd om op te ruimen, achterstallige klusjes te doen, bij te lezen en natuurlijk om wat vaker te schrijven over mijn belevenissen in de raad. Ach, je moet het maar zo zien: het houdt me van de straat.

Raad & straat

Via Raad & straat hou ik je regelmatig op de hoogte van mijn belevenissen als raadslid in Leiden. Wat gebeurt er in de raad en wat speelt er in de stad? Hopelijk maak ik het, via mijn verslag, allemaal een beetje duidelijker. Natuurlijk probeer ik het ook interessant te maken zodat je graag op de hoogte wil blijven.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: