Meer sociale huurwoningen Corantijnstraat

Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws! Er komen meer sociale huurwoningen aan de Corantijnstraat. Woningbouwcorporatie Portaal is van plan er 88 te slopen. In 2023 komen er dan 160-170 duurzame, energiezuinige, natuurinclusieve en betaalbare huurwoningen voor terug. Tevens wordt het groen in de wijk aangepakt. Er komen straks meer bomen. Ook heeft het groen dan meer kwaliteit en het wordt beter voor de biodiversiteit.

Mijn pleidooi, namens GroenLinks, voor nieuwe woningen in houtbouw als uitgangspunt vond helaas geen meerderheid achter zich.

In de Raad van 9 november komt het voorstel in stemming.

Gemengde wederopbouwwijk

In de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling bespraken we de Nota van Uitgangspunten voor dit bouwproject. Voor wie niet weet waar de Corantijnstraat ligt. De straat ligt in de Kooi tegenover zwembad De Zijl. De jaren-zestigwijk bestaat voor een deel uit koopwoningen en een deel uit sociale huurwoningen. Dat blijft ook in de toekomst zo.

De straten zijn nu erg versteend en door de vele parkeerplekken oogt het rommelig. Langs de randen van de wijk is wel veel groen en er loopt van het Kooiplein naar de Zijl een sloot die voor een parkachtige verbinding zorgt.

Duurzame, energiezuinige en natuurinclusieve woningen

De oude en weinig energiezuinige woningen zijn behoorlijk aan vervanging toe. Zo zijn de balkons al langere tijd niet goed te gebruiken en worden deze onderstut.

De nieuwe 2-, 3- of 4-kamerappartementen zijn straks gasloos en zo goed als energieneutraal. Doordat de nieuwe gebouwen wel een lift krijgen zijn de woningen ook veel meer levensloopbestendig dan nu. Daktuinen en groen aan de gevels of op balkons zorgen voor een klimaatbestendige afvoer van regen en sneeuw.

Groenere en klimaatbestendige wijk

De 4-, 5- of 6-laagsgebouwen komen rond 2 groene binnenhoven te staan. Deze ruimtes zijn bedoeld als speelplek voor kinderen en ontmoetingsplek voor bewoners en buurtgenoten. Met extra bomen en een betere groeninrichting krijgen de woningen een meer leefbare omgeving.

Rondom de nieuwbouw pakt de gemeente de straten aan. Er komen extra bomen en bekijkt de gemeente hoe zij de straat verder kunnen vergroenen en tevens klimaatbestendig kunnen maken.

Houtbouw als oplossing voor CO2-uitstoot woningbouw

GroenLinks vindt dat er ook in Leiden extra woningen nodig zijn. Toch kost bouwen veel energie vanwege het produceren van bakstenen en beton. Bouten in hout daarentegen slaat CO2 op: een kubieke meter hout wel 1 ton CO2. Hierdoor kunnen we bijna klimaatneutraal bouwen. Houtbouw heeft een warme uitstraling en ook een betere isolatiewaarde waardoor bewoners minder hoeven te stoken.

In combinatie met conceptueel bouwen is houtbouw vaak ook nog goedkoper en sneller. Grote onderdelen en soms hele appartementen worden dan al in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit voorkomt overlast, maar belangrijker het scheelt in bouwverkeer. Ook dat scheelt in de uitstoot van onder meer CO2 en stikstof.

Kortom redenen genoeg om te pleiten voor deze duurzame en klimaatvriendelijke wijze van het bouwen van meer sociale huurwoningen aan de Corantijnstraat.

Raad & straat 11

Via Raad & straat hou ik je regelmatig op de hoogte van mijn belevenissen als raadslid in Leiden. Wat gebeurt er in de raad en wat speelt er in de stad? Hopelijk maak ik het, via mijn verslag, allemaal een beetje duidelijker. Natuurlijk probeer ik het ook interessant te maken zodat je graag op de hoogte wil blijven.

Terug naar boven