Manifest voor een groen en links Leids stadsbestuur

Leestijd: 3 minuten

De gemeenteraad van Leiden moet kiezen voor een duurzaam en sociaal stadsbestuur. Daar vraagt de verkiezingsuitslag om. D66 leidde een verpletterende nederlaag en verloor een kwart van haar zetels. Daardoor houden de rechtse partijen, inclusief D66, nog maar 18 zetels over. D66, VVD en CDA hadden voor de verkiezingen nog een meerderheid van 21 van 39 zetels.

Nu is het tegenovergestelde het geval: GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Partij Sleutelstad en ChristenUnie hebben samen 21 sociale en duurzame zetels. Dat vraagt om een college dat deze verandering in voorkeur van de kiezer reflecteert.

Duurzaam en sociale meerderheid in Leidse raad

Groene en linkse keuzes

En voor welke keuzes staan we in de stad?

  • Verduurzamen van bestaande en nieuw te bouwen woningen
  • Meer groen in de stad: kappen met kappen van bomen
  • Meer ruimte voor fiets en openbaar vervoer met een autoluwe binnenstad
  • Sterke schouders dragen de zwaarste lasten: eerlijk sociaal beleid met menselijke zorg
  • Werk en Inkomen gericht op het helpen van mensen in plaats van straffen

Groene en leefbare stad

Het klimaatneutraal maken van de stad moet eerste prioriteit hebben. Dat kan alleen maar door woningen te verduurzamen. Ook bestaande (sociale) woningbouw moet energiezuiniger. Dit kost veel geld. Het vraagt ook om maatregelen om de zwaksten in de samenleving te beschermen tegen onoverkomelijke kosten.

De compacte binnenstad van Leiden blijft alleen leefbaar als deze autoluw wordt en er meer ruimte is voor fiets en openbaar vervoer. Groene, boomrijke, autovrije straten, zoals het Rapenburg, maken de stad aantrekkelijker om te verblijven: voor bewoner en bezoeker.

Eerlijk sociaal beleid en menselijke zorg

We moeten de komende jaren scherpe keuzes maken. Met het beperkte geld kunnen we kiezen voor werkelijk sociaal beleid en menselijke zorg. Dan maken we mensen de regisseur van hun zorgbehoefte en helpen we Leidenaren met het vinden van een baan. We straffen niemand voor het nodig hebben van steun of zorg.

Dat betekent dat we wat betreft de financiën ook keuzes maken. Laten we de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen of geven we de zwaksten alleen wat kruimels? Sociale keuzes vragen om een trendmatige verhoging van de OZB voor huizenbezitters en parkeergelden die de schaarste van de ruimte in de stad reflecteren. Zaken die met de VVD in het college niet zonder slag of stoot zullen gaan.

College draait aan de knoppen

Het zijn allemaal keuzes die zonder de VVD veel vanzelfsprekender zijn. Het meeste beleid wordt immers gemaakt en uitgevoerd in het college. D66 en VVD hebben straks 3 van de 5 wethouders. Daarmee hangt het college onnodig naar rechts. Iets wat niet gebeurt met een college van D66, GroenLinks en een andere sociale of duurzame partij.

Ik hoor je zeggen, D66 is helemaal geen rechtse partij maar een sociaal-liberale en duurzame partij. Prima, maar dan is een college van D66, GroenLinks en VVD nog onlogischer. Met D66 erbij hebben de sociale en duurzame partijen maar liefst 30 zetels in de raad. Een college met de VVD wordt dan helemaal onverkoopbaar, onverstandig en onterecht. Veel meer voor de hand liggend is daarom een college met D66 en GroenLinks aangevuld met PvdA, Partij voor de Dieren of SP.

Ruimte voor de raad

Goed voor een smalle meerderheid van 20 of 21 zetels. Dat geeft de raad de optimale keuzevrijheid om beleid te bepalen. Dan maken we werk van de raadsbreed gewenste ‘nieuwe bestuursstijl’ die de afgelopen 8 jaar de Leidse politiek meer oplossingsgericht en minder conflictueus maakte.

Vanuit de oppositie kan de VVD daarin een prima rol spelen. Wanneer de partij met goede voorstellen komt dan is daarvoor in de raad ongetwijfeld een meerderheid te vinden. Niet dromen, maar durven. Ik zeg: gewoon doen!

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: