Leiden krijgt een Ramses Shaffyplein

Leestijd: 3 minuten

Leiden krijgt, op voorstel van GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen, een Ramses Shaffyplein. De Leidse gemeenteraad besloot op 11 november het stationsplein aan de LUMC-zijde naar hem te noemen. De beroemde zanger en acteur groeide op in Leiden, direct achter het station. “Zijn kwaliteit als zanger en acteur, maar ook zijn openheid over zijn liefde voor (voornamelijk) mannen”, Van Spronsen vindt het 2 goede redenen om het plein naar Shaffy te vernoemen. “Diversiteit en zichtbaarheid van verschillende groepen is belangrijk: ook als het om straatnamen gaat.”

LHBTI+-emancipatie

Ramses Shaffy verdient als Nederlands beste chansonnier en zijn Leidse jeugd natuurlijk een eigen plein,” zegt Van Spronsen. “Daarnaast is Shaffy ook een icoon voor de LHBTI+-gemeenschap. Al halverwege de jaren zestig was Shaffy behoorlijk open sprak over zijn seksualiteit. Ook zette hij zich in voor gelijke rechten, zichtbaarheid en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit.”

Straatnamen voor grote Leidenaren

Met straatnamen eert Leiden bekende personen voor hun bijzondere bijdrage voor stad of samenleving. Daarbij vindt GroenLinks dat er ook gelet moet worden op een goede afspiegeling van de samenleving, in dit geval een persoon uit de LHBTI+-gemeenschap. “Straatnamen van bekende mensen laten zien wat een stad belangrijk vindt,” zegt Van Spronsen. “Daarom hebben we in Leiden een Rembrandtstraat en een Mary Beystraat, naar de Zangeres Zonder Naam. Ook, de in 2009 overleden, Shaffy verdient zo’n plek.”

Leidse jeugd

Hoewel Ramses Shaffy vooral bekend is van zijn leven in Amsterdam, groeide hij vanaf 1940 als Didi Snellen op bij zijn pleegouders Herman en Roos Snellen. Aan het Terweepark, waar nu de Lebkov zit, stond het huis waar hij leerde zingen, acteren en piano spelen. In 1952, op zijn 18e verhuisde hij naar Amsterdam. Toch bleef Leiden altijd belangrijk voor hem. Dankzij zijn pleegmoeder kreeg Leiden de primeur van de, later legendarisch geworden, Shaffy-chantant. Deze vond in 1964 plaats in de aula van de Louise de Coligny S.G. (nu Da Vinci-college) op de Kagerstraat 7.

Migrantenkind

Ramses Shaffy werd in 1933 in Parijs geboren als zoon van een Egyptische diplomaat en een Russisch-Poolse adellijke moeder. Omdat zijn moeder door ziekte niet meer voor hem kon zorgen, zette zij hem vlak voor de Oorlog op een trein naar het noorden. Hij werd opgevangen in een kindertehuis in Utrecht. Zijn pleegouders haalde hem daar op 3 mei 1940 op. En nu, bijna 82 jaar, later krijgt Leiden een Ramses Shaffyplein!

Ramses Shaffyplein in de media

Leids Nieuwsblad op (18-11-2021) – Leiden krijgt een Ramses Shaffyplein (pag. 2)

Algemeen Dagblad (15-11-2021) – Deze bekende plek in Leiden had nog geen naam en gaat het Ramses Shaffyplein heten

Shaffy.nl (13-11-2021) Ramses Shaffyplein Leiden

Sleutelstad (12-11-2021) – Leiden vernoemt plein naar Ramses Shaffy

Leidsch Dagblad (03-11-2021) – GroenLinks: geef Leiden een Ramses Shaffyplein

Sleutelstad (03-11-2021) – GroenLinks wil Ramses Shaffyplein achter Leiden Centraal

Sleutelstad (20-01-2020) Nieuw raadslid GroenLinks: “Interesse in sociale woningbouw is er altijd al geweest”

Raad & straat 12

Via Raad & straat hou ik je regelmatig op de hoogte van mijn belevenissen als raadslid in Leiden. Wat gebeurt er in de raad en wat speelt er in de stad? Hopelijk maak ik het, via mijn verslag, allemaal een beetje duidelijker. Natuurlijk probeer ik het ook interessant te maken zodat je graag op de hoogte wil blijven.

Foto van Ramses Shaffy (1955): Ben van Meerendonk (IISG)

Terug naar boven