Goed nieuws van de Kaasmarkt

Leestijd: 2 minuten

Er is goed nieuws van de Kaasmarkt. Nieuws over de grachtenpanden langs de kade bij de Hooigracht en over de Kaasmarktschool. Voor de school is er een bidbook en voor de grachtenpanden zijn de verschillende scenario’s uitgewerkt.

Grachtenpanden aan de kade

Voor de zomer komt het kaderbesluit over de Kaasmarkt naar de Raad. En nu weten we al dat er geld is twee varianten: met grachtenpanden aan de kade en zonder. Bij die laatste variant blijft de Kaasmarkt aan de Hooigracht-kant onbebouwd en kunnen de bomen daar blijven staan. Dat is natuurlijk een mooi vooruitzicht. De Raad neemt het kaderbesluit waarschijnlijk in juni of juli.

Cultuur en kunstenaars in de Kaasmarktschool

Vorig jaar bij de raadsbehandeling van het Stedenbouwkundig Plan van Eisen stelde GroenLinks voor om minimaal de begane grond van de Kaasmarktschool te behouden. Deze wijziging was bedoeld om de school als plek voor cultuur en kunstenaars te behouden. Ook zorgt een cultureel centrum voor een focuspunt van een gezellig en levendig parkplein. Een plein dat in de toekomst groen, boomrijk en autoluw zal zijn.

Eind februari presenteerden de huidige gebruikers van de Kaasmarktschool hun bidbook om de school van de gemeente te kopen. Met hun prachtige projectvoorstel komen de initiatiefnemers van het Stadsatelier aan de Kaasmarkt met een geweldige visie voor een multifunctioneel gebouw waarin wonen, cultuur(beleving) en ruimte voor kunstenaars samenkomt. Bovendien is er op de begane grond ruimte voor cultuur in de breedste zin van het woord: van exposities tot symposia, van lezingen tot klassieke muziek.

Door slim samen te werken met een projectontwikkelaar met oog voor behoud van cultuur en historisch erfgoed lijkt er een stevig plan te zijn waar de gemeente binnenkort over zal beslissen. Als de initiatiefnemers aan de slag kunnen met het Stadsatelier dan ben ik ervan overtuigd dat we in Leiden straks weer een culturele trekpleister zullen. Op deze plek kunnen Leidenaren en mensen uit de wijde regio straks volop genieten. Goed nieuws dus van de Kaasmarkt.

Wordt vervolgd…

Raad & straat 6

Via Raad & straat hou ik je regelmatig op de hoogte van mijn belevenissen als raadslid in Leiden. Wat gebeurt er in de raad en wat speelt er in de stad? Hopelijk maak ik het, via mijn verslag, allemaal een beetje duidelijker. Natuurlijk probeer ik het ook interessant te maken zodat je graag op de hoogte wil blijven.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: