Dag dag COC Leiden. Tot ziens!

Leestijd: 5 minuten

Vanavond nam ik na ruim 6 jaar afscheid als vrijwilliger van COC Leiden. Eind september 2013 begon ik als coördinator van de werkgroep Politiek van de belangenvereniging voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT+). Wat bedoeld was als een kleine vrijwilligerstaak groeide uit tot een grote betrokkenheid die meer dan een nacht slaap kostte. 

Vanaf 2015 was ik ruim drie jaar was ik bestuurslid samen met een fantastisch bestuur waarin we COC Leiden, als gezellige, maatschappelijk bewuste club voor homo’s, lesbo’s, biseksuelen, transgenders en al die anderen die niet passen in het hetero- of genderhokje, weer op de kaart zetten. 

Zichtbaarheid

We zetten met onze geweldige vrijwilligers in om COC Leiden weer op de kaart te zetten. COC Leiden legde weer contact met verschillende maatschappelijke organisaties. Hierdoor werden we gesprekspartner voor het zichtbaar maken van diversiteit in de Leidse samenleving. In de stad, bij de universiteit en ook in de zorg vroegen we aandacht en meestal kregen we een luisterend oor. 

Rond Coming Out Dag organiseerde COC Leiden in 2015 twee weken activiteiten. Hierin was er aandacht voor zichtbaarheid en acceptatie van LHBT+ers. De jaren erna organiseerden we naast Coming Out Dag ook activiteiten met Paarse Vrijdag, IDAHObiT (17 mei) en ook met de EL CID.

In 2018 organiseerde COC Leiden samen met de gemeente en het LGBT+ Network van de Leidse universiteit verschillende evenementen rond 50 jaar Leidse homobeweging

De Kroon als veilige thuishaven

Naast zichtbaarheid werkten we als bestuur aan het versterken van de vereniging. Verschillende commissies en werkgroepen hadden de steun van het bestuur nauwelijks nodig. Het vrouwencafé, transgendercafé, de coming-outgroepen, horecagroep en het 40+café draaiden wel door.

Toch wil je goed draaiende clubs verstevigen en nieuwe commissies en werkgroepen aanzwengelen. Samen met veel enthousiaste vrijwilligers hebben we de voorlichting nieuw elan gegeven, is de zaterdagavond weer drukker bezocht. Ook startte er nieuwe coming-out gespreksgroepen en werden Jong & Out en Expreszo (18-27 jaar) uitgebreid of opgestart.

In ons pand De Kroon bieden we een veilige plek voor ontspanning en ontplooiing. Ook voor die LHBT+er voor wie de eerste stappen nog lastig en eng kunnen zijn. Waar de eigen acceptatie soms ook nog vorm moeten krijgen.

Hierdoor bereikten we naast het verbeteren van de acceptatie voor zichtbaar jezelf kunnen zijn in Leiden ook dat COC Leiden nog meer een thuishaven is voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT+).

Een nieuwe stap

Niet alles was rozengeur en maneschijn. Zo was het vroegtijdig terugtreden van het hele bestuur in de zomer van 2018 geen hoogtepunt. Toch ging ik vol vertrouwen verder als vrijwilliger onder het huidige bestuur. Zij zorgen met een goede ploeg voor hernieuwde stabiliteit en energie. Iets wat duidelijk te zien is in de grote hoeveelheid commissies en werkgroepen. Het zijn er ondertussen ruim twintig. Vrijwilligers houden de vereniging draaiend en de toekomst zie ik met vertrouwen tegemoet. 

Voor mij is het tijd voor nieuwe avonturen. Ik wil iedereen bedanken die me de afgelopen jaren heeft laten zien wat maatschappelijk betrokken vrijwilligerswerk is. Een vleugje activisme, heel veel inzet, samen lachen, samen verdriet delen. Maar bovenal werken aan een schitterende en nog steeds heel noodzakelijke belangenvereniging.  

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: