VS 2020: Biden of toch Trump?

Leestijd: 2 minuten

Vandaag is het zover! Het is verkiezingsdag in de Verenigde Staten. Een bijzondere dag omdat 96 miljoen van de verwachte 145 tot 160 miljoen Amerikanen voor vandaag al hebben gestemd. Het lijkt dat de opkomst alle records gaat breken. Bovendien zullen meer mensen vanwege corona met de post hebben gestemd. Het wordt daardoor onzeker of we vanavond al weten wie de komende 4 jaar het Witte Huis mag bewonen: wordt het Biden of toch Trump?

Referendum over Trump

De verkiezingen gingen maar over 1 ding: Donald J. Trump, zijn beleid, zijn uitspraken en zijn optreden. Trump is natuurlijk een showman en het is daarom logisch dat hij zijn campagne daar omheen bouwde. Toch brengt dat in dit buitengewone jaar allerlei risico’s met zich mee. In 2020 ontregelde corona in grote mate het leven in de Verenigde Staten en stortte de Amerikaanse economie in. Op de wijze waarop Trump en zijn regering de beide crises aangepakte, is stevige kritiek.

Dat betekent echter niet dat de aanhangers van Trump niet op hem stemmen. Ook Republikeinen die zijn manier van optreden niet presidentieel vinden zullen ook dit jaar in grote mate op hem gaan stemmen. Het grootste risico voor Trump zijn die kiezers, die hem vorige keer het voordeel van de twijfel gaven boven Clinton en nu bij hem lijken weg te lopen. Voeg daarbij de kiezers die vorige keer niet hebben gestemd of boos waren over de uitslag in 2016 en dat nog steeds zijn over het presidentschap van Trump. Dat is een behoorlijke groep kiezers voor een president die de vorige keer met de hakken over de sloot won.

Degelijkheid Biden

Joe Biden is saai en degelijk. Hij inspireert weinig kiezers, maar voor veel Amerikanen is hij juist het alternatief voor de huidige president die alles behalve saai en degelijk is. Biden is bovendien veel populairder bij kiezers dan Clinton in 2016 was. Eerder schreef ik al over de verschillende kiezersgroepen die deze keer in groteren getale Trump zullen verwisselen voor Biden.

In 2016 stemden zwarte en latino kiezers in kleinere aantallen dan in 2012 waardoor de Obama-coalitie uit elkaar viel. Kan vice-presidentskandidaat Kamala Harris, zelf zwart en Indiaas, met behulp van onder andere Obama het enthousiasme van deze kiezers voor Democraten herstellen? De eerste berichten lijken voorzichtig positief voor Biden en Harris. Of het er genoeg zullen zijn dat weten we laat vannacht, morgenochtend vroeg of pas over enkele dagen en weken.

Perfecte storm of herfstbriesje?

Het wordt hoe dan ook een nagelbijtend spannende nacht. Na een onrustig jaar in de Verenigde Staten is het zover. Amerika kiest een nieuwe president. Wordt het Biden of toch weer Trump? De lucht is dreigend en de blaadjes vliegen door de lucht. Is een storm op komst voor Trump of drijft het over?

Na de onverwachte overwinning van Trump in 2016 is er veel twijfel of de peilingen er deze keer niet weer naast zullen zitten. Daarom is de spanning zo groot, wachten tot de uitslag de peilingen bevestigt of juist ontkracht. Toch verwacht ik dat de verkiezingen van 2020 anders zullen verlopen dan die van 2016. Juist omdat dit jaar de verkiezingen een referendum over Trump zullen zijn als president en niet als kandidaat. En dat zou weleens onvoordelig voor hem uit kunnen pakken. Ik verwacht daarom dat Biden zal winnen.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: